Sadnja lukovica cveća u proleće | Green Deal | Skip to main content
x
Sadnja lukovica cveća u proleće

Sadnja lukovica cveća u proleće

Pravo vreme za sadnju lukovičastih biljaka zavisi od vrste biljke i perioda njenog cvetanja. Ukratko, možemo reći da lukovice prolećnog cveća treba saditi u jesen, lukovice letnjih cvetova u rano proleće, a lukovice jesenjih cvetova u kasno leto.

Stiglo je idealno vreme za sadnju lukovica cveća, biljnih sorti koje garantuju baštu bogatu bojama i svetlim nijansama. 

  • Mogu se saditi na svim vrstama zemljišta, osim onih koje su previše vlažne. Važno je da dišu, pa se zemljište pre sadnje mora pažljivo obraditi, a ako se radi o teškom zemljištu bogatom glinom, površinski sloj se mora poboljšati mešanjem treseta ili komposta
  • Obično im nisu potrebna đubriva, imaju svoju hranu koja im omogućava da rastu. Međutim, ako se ostave u zemlji cele zime kao višegodišnje biljke, mogu da izgladnjuju. U ovom slučaju, ne škodi svake jeseni obogaćivanje tla đubrivom sporog dejstva. Ovaj dodatni hranljivi sastojak pomaže im da ostanu jaki tokom zime.
  • Jednostavno pravilo o tome koliko duboko ih posaditi: duplo od njihove visine .Tako, više lukovice vole da je postolje (ravni deo) oko 10-15 cm ispod površine, dok se niže radije zadržavaju na 5-10 cm.
  • Pre nego što posadite lukovice, proverite pakovanje da vidite na kojoj udaljenosti treba da budu posađene. Zatim iskopajte rupu i stavite je na dno sa vrhom okrenutim nagore. Prekrijemo uklonjenom zemljom.
  • Nakon sadnje, potrebno ih je malo zaliti, jer im koren brže raste u vlažnom tlu.
  • Ako smo ih posadili neposredno pred zimu, važno je da ih zaštitimo listovima od 10 cm, tresetom ili slamom. Na taj način se ne smrzavaju.

 

Prolećno zasađene lukovice vredne su za rast, jer mnoge prelaze sa lukovica na smelo cveće i lišće u roku od nekoliko meseci.
Za mnoge baštovane, lukovice zasađene u proleće nude brzo rešenje za gole tačke na cvetnim lejama.
Mnogi su cenjeni zbog kvaliteta rezanog cveća i lišća. Lako se uzgajaju i zahtevaju malo održavanja.

Zasađene u proleće, letnje lepotice zahtevaju vrlo malo održavanja i mogu se postaviti direktno u postojeće baštenske leje.
Sadnja prolećnih lukovica znači bujnu baštu punu mirisa i boja tokom celog leta.