Navodnjavanje krompira | Green Deal | Skip to main content
x
Navodnjavanje krompira

Navodnjavanje krompira

Prilikom uzgoja krompira, mora se voditi računa o tome da tokom vegetacije ima dovoljno vode, što pomaže da se maksimizira količina i kvalitet krompira tokom žetve. Biljke krompira koje nemaju stalno snabdevanje vodom rastu sve manje krompira i daju krompir lošeg kvaliteta.
Dok se visokoprinosna proizvodnja krompira u kućnom povrtnjaku postiže redovnim zalivanjem krompira, ključni faktor je održavanje konstantne vlage u zemljištu tokom vegetacije. Biljke lišene vode mnogo su podložnije bolestima od onih koje dobijaju stalno snabdevanje vodom.
Koliko često se krompir zaliva može da varira u zavisnosti od brojnih faktora, uključujući vrstu krompira koji se uzgaja, fazu rasta, klimu i očekivanu količinu padavina.
 

  • Posle prve sadnje, opšte pravilo je da se biljci krompira dodaje 1 do 2 inča (2,5 do 5 cm) vode nedeljno. Međutim, za ovo merenje mora se uzeti u obzir i kišnica. Najbolji metod je da se proverava sadržaj vlage u zemljištu svaka dva do tri dana. Kada se osuši, znaćete kada ponovo zalivati biljku. Ovo će osigurati da ga ne zasitite previše vode. Najbolje je zaliti biljke krompira ujutru kako bi se voda dobro upijala i ne bi isparila.
  • Za razliku od drugih biljaka, biljkama krompira nije potrebna tona vode da bi napredovala. Umesto toga, najbolje se snalaze na laganom, dobro dreniranom zemljištu i punom suncu. Ovi uslovi omogućavaju da krtoli i listovi krompira efikasno dišu i daju najbolji prinos.
  • Preterano zalivanje je svakako moguće kada se brine o biljci krompira. Isto važi i za bilo koju drugu biljku. Biljke dišu kroz svoje korenje, tako da dodavanje previše vode može efikasno da ih uguši, ostavljajući biljke gladnima za kiseonikom i truljenjem u zemljištu. Nažalost, ovo je jedan od najčešćih uzroka rane smrti biljaka. Prekomerno zalivanje se javlja kada biljci date previše vode ili ne obezbedite efikasan sistem za odvodnjavanje. Ovo možete izbeći doslednim praćenjem tla i pravilnom drenažom.


Kada treba da prestanete sa zalivanjem biljaka krompira?

Dolazi vreme kada zalivanje krompira više nije korisno za zdravlje biljke. Ako primetite da lišće žuti i počinje da umire, prestanite sa zalivanjem krompira. Ovo može izgledati kontraintuitivno, jer izgleda da se biljka suši, ali zadržavanjem vode omogućava krompiru da sazri pre žetve. Ako nastavite da zalivate svoje biljke krompira u ovom trenutku, krompir može istrunuti u tlu pre nego što budete mogli da ga uberete.

 

Za više informacija o uzgoju krompira, pročitajte naš članak o uzgoju krompira.