Sadnja krompira | Green Deal | Skip to main content
x
Sadnja krompira

Sadnja krompira

Krompir je ukusno povrće bogato hranljivim materijama i vitaminima.Iako se na rafovima prodavnica nalazi bezbroj proizvoda od krompira mirelita, koji se mogu kupiti u gotovo svakoj piljari na pijaci, ukus domaćeg krompira je potpuno drugačiji.

Kada saditi krompir

Pravo vreme za sadnju krompira, kao i za sve baštenske kulture, zavisi od klime. Vreme setve takođe varira u zavisnosti od vrste krompira koji se seje, postoje neki koji imaju kasniji ili raniji ciklus useva. Tačnije, umesto kalendarskog datuma, treba voditi računa o temperaturama: dnevna temperatura mora biti veća od 10°C, a noćna temperatura iznad 7°C!

Prilikom izbora sorte krompira mora se voditi računa o dužini ciklusa, koja može da varira između 100 i 150 dana od setve do žetve. Prednost ranog krompira je što ostavlja slobodno zemljište na vreme za neko jesenje povrće presađeno u leto, a ako uzgajate mali povrtnjak, o tome vredi razmisliti.

Prema dažini vegetacionog perioda sve sorte krompira su delekedene u šest grupa:

  • veoma rane sorte, dužina vegetacije 60-70 dana,
  • sorte rane, dužina vegetacije 70-90 dana,
  • strrednerane sorte, lešana vegetacija 90-120 dana,
  • srednjekasne sorte, dužina vegetacije 120-135 dana,
  • kasne sorte, dužina vegetacije 135-150 dana i
  • veoma kasne sorte, lešana vegetacija preko 150 dana

Oznaka garantuje da pripadaju odabranoj rasi, da su zdravi i bez određenih virusa.

Pre svega, zemlja na kojoj se uzgaja krompir mora biti dobro obrađena. Vrijedi im dodijeliti parcelu koja se obrađuje nekoliko godina. U svakom slučaju, potrebna je duboka kultivacija, lopatom ili vilama, praćena okopavanjem i grabljanjem radi izravnavanja površine.

U idealnom slučaju, krtole koje nam se prodaju su male, tako da se mogu saditi takve kakve jesu, inače je preporučljivo da ih isečete na najmanje dva dela. Sečenje ne treba da bude nasumično, već da se vrši u uzdužnom pravcu, jer se najviše i najjači pupoljci nalaze na glavi krtole.

Inače, krompir ne treba saditi mnogo duboko (preporučeno 5-8 cm) jer tada biljke ne mogu da izniknu iz zemlje. Najbolje je pokriti krtole sa malo zemlje.

Koristan savet je da kada klice izađu iz zemlje, vredi ih posipati zemljom sa obe strane, jer tako i odatle mogu da izniknu nove klice i tako imamo još više useva.

Berba mora biti završena do kraja juna ili početkom jula, nakon čega se neiskorišćeni krompir može odložiti u podrum.


Naša ponuda:

Crveni Dezire 

Često gajena, visoko prinosna, srednje kasna sorta (vegetacija 125 dana). Krtole su krupne, crvene i glatke pokožice, svetložutog mesa. Pogodna za kuvanje, pomfrit i pečenje. Tolerantna na sušu.

Kenebek

Srednje kasna sorta. Gomolji su okruglo ovalni i krupni. Boja pokožice je svijetlo žuta a mesa bijela. Ukusan je za jelo i pogodan za preradu. Vrlo tražen na našem tržištu.

Marabel

Zgodnja sorta, koja je gladka u rumene boje, boja mesa je rumena. Gomolji so ovalni, ezinnačeni, s plitvimi ojesi, pridelek je rekordno velik z jednako velimi gomolji.

Belarosa

Veoma rana sorta. Krtole su ovalnog otvaka sa strnim plitkim okcima. Pokožica je crvene boje sa sneštano odžinom razječićem, dok je boja mesa svijetlo žuta. Za ovu sortu je karakterističan veoma visok prinos sa velikim procentom vrlo krupnih krtola.

Laura

Srednje rana sorta, krtole su ovalnog do izduženo ovalnog orkama sa plitkim do veoma plitkim okcima.Pokožica je crvena, glatka, sjajna, privlačna.Boja mesa je žuta.

Red Sonja

Odlično podni niske temperature i veoma rano zameće krtole. U kasnoj produkciji daje srednje krupne i ujednačene krtole, glatke pokožice.

Bernina

Kasna sorta krupnih duguljasto ovalnih gomolja. Boja kožice i mesa je žuta. Daje visok prinos.