Zelena voda u bazenu | Green Deal | Skip to main content
x
Zelena voda u bazenu

Zelena voda u bazenu

Tokom vrelog leta, bazen je često naš poslednji spas. Da li ste jedan od srećnika koji se mogu rashladiti u sopstvenom baštenskom bazenu? Međutim, letnju zabavu lako može pokvariti zelena ili mutna voda. Kako to eliminisati i šta uzrokuje ovu neprijatnost? Došli smo do nekoliko efikasnih recepata koji se mogu koristiti za uklanjanje zelene vode u bazenu.


Hajde da gledamo vodu u bazenu

Da bi voda u bazenu bila lepo providna, moraju se poštovati dve glavne osobine: tvrdoća i pH vrednost. Koliko često treba da se proverava? Ako zaista želimo da budemo temeljni, trebalo bi da pogledamo ove vrednosti bar jednom nedeljno, ali se preporučuje dva puta nedeljno tokom leta. Šta je potrebno? Nije problem sa testerom pada, može se lako otkriti
 

Koje vrednosti su uključene u normu, a koje više nisu? Ako je pH vrednost u bazenu između 7,0 i 7,7, nema potrebe da brinete da li će postati zeleno ili zamućeno. A na tvrdoću vode utiču minerali u njoj, ova vrednost se može detektovati i testerom kapi. Optimalni nivo je 18 °N, ako je voda pretvrda može se omekšati specijalnim preparatima napravljenim za ovaj slučaj.

 

bazen
 

Ne potcenjujte prevenciju

Kako tradicija kaže, i u ovom slučaju najefikasniji recept protiv mutne i zelene vode je prevencija. O čemu treba voditi računa osim o ispravnoj tvrdoći i pH vrednosti? Neophodno je održavati higijenu vode, u kojoj hlor dobro dođe. Idealno rešenje u obliku rastvorljive tablete koja se raspada u vodi. Koristite 0,3-0,5 mg hlora po litru bazenske vode.

Ne zaboravite da pokrijete bazen kada ga ne koristite. Ovo nas štiti od raznih prljavština i insekata kako ne bi pravili nered u vodi. Jednako važan je i pouzdan filter, koji treba da radi najmanje dva sata jednom dnevno. Morate naći vremena i za čišćenje bazena, bilo specijalnim usisivačem za bazen ili pomoću mreže.

Šta učiniti ako je voda u bazenu već postala zelena?

Šta da radimo ako je voda u bazenu već postala zelena? Ovo je najverovatnije uzrokovano rastom algi. Prvi korak da ga se rešite je da se pH vrednost vode dovede na optimalan nivo (7,2-7,6) i da se u akciju uključe preparati protiv algi, eventualno dezinfekciona sredstva. Kada sredstva počnu da deluju, počnite da filtrirate vodu i nastavite dok ne postane kristalno bistra. Kao prevencija protiv algi može pomoći i UV lampa, ili možda dezinfekcioni jonizator. Ovo drugo je deo opreme koji je popularan uglavnom zato što ne izvlači nikakvu hemiju iz vode.