Šta treba obratiti pažnju kada sadimo lukovice cveća u jesen? | Green Deal | Skip to main content
x
Jesenjih lukovica

Šta treba obratiti pažnju kada sadimo lukovice cveća u jesen?

Svako ko voli baštu koja cveta u proleće treba sada da postavi temelje za more cveća, jer lukovice koje cvetaju u proleće treba da budu posađene ovih nedelja.
Ako u proleće želimo da uživamo u veseloj, šarenoj poplavi lala, narcisa, krokusa, zumbula i drugih lukovica, lukovice treba da posadimo u jesen – najkasnije pre mraza. Iako lukovice cveta spavaju tokom hladnih zimskih meseci, hladnoća je osnovni uslov za početak cvetanja.
Pored lala i narcisa, oduševljeni baštovani pozdravljaju i lukovičaste biljke koje cvetaju u proleće u svojim baštama, kao što su vazdušne ruže, đurđevak, ukrasni luk, veličanstvene latice ili zvezdasti cvetovi, jer raznovrsnost, različite veličine i periodi cvetanja lukovičaste biljke koje cvetaju u proleće odlična su prilika za nove biljne asocijacije, uzbudljive za stvaranje cvetnih leja. Ovo ne zahteva veliku stručnost, pa čak i baštovani početnici to mogu da urade!
Na šta treba obratiti pažnju prilikom sadnje lukovica cveća u našoj bašti?

  •      Preporučljivo je da lukovice cveća posadite što je pre moguće nakon kupovine, a ako ih morate čuvati, čuvajte ih na hladnom i suvom mestu.
  •     Prilikom sadnje prvo treba da odredite lokaciju leje, po mogućnosti izaberite sunčano područje. Oslobodite se korova i proverite kvalitet zemljišta. Ako je previše glinast i vlažan, vredi ga olabaviti peskom, jer previše vlažna sredina može dovesti do truljenja lukovica. Ako možemo i da ga ojačamo kompostom, onda je sasvim izvesno da ćemo imati pobednički slučaj.
  •     Koliko duboko treba da posadimo lukovice? Prema literaturi, odgovarajuća dubina je dva ili tri puta veća od crnog luka, ali nije potrebno povlačiti liniju. Narcise i krošnje treba saditi na najdublju dubinu, 20 cm, lale i zumbule mogu biti duboke 10-15 cm, a za krokuse i manje lukovice pogodna je dubina od prsta, ili otprilike deset cm.
  • Takođe je korisno obratiti pažnju na postavljanje lukovica u zemlju naopačke, jer će u suprotnom kasnije proizvesti cvetove, koje će biti manje lepe od svojih redovno sađenih parnjaka. Još jedna važna stvar je postaviti sijalice, a ne gurnuti ih u zemlju!
  •     Budimo kreativni, stavite lukovice u različite formate (po boji, vrsti cveta) kako biste uživali u posebnom prizoru u proleće.
  •      Lukovice posle sadnje prekrijte zemljom, ako je zemlja jako suva zalijte je, a na nju možete staviti nekoliko centimetara borove kore koja sprečava isušivanje zemlje i štiti lukovice od hladnoće.
  •     Ako je moguće, nemojte koristiti đubrivo, veštačka đubriva ili bilo šta drugo (npr. sredstvo za uklanjanje parazita, dezinfekciono sredstvo za zemljište) prilikom direktnog sađenja, jer lukovice mogu „pregoreti“.

Kako posaditi lukovice cveća u saksiju ili kontejner?


Nemojte se obeshrabriti da se bavite baštom ako nemamo baštu! Hajde da ga posadimo u saksiju ili kontejner! U ovom slučaju, jedini uslov je da naša lukovica za sadnju dobro podnosi vetar.

  •     Pored širokog izbora krokusa, zvezdastih cvetova, kepa i zumbula, niži lali i grupni narcisi su odličan izbor za naš balkon. Metodom lazanje – što podrazumeva sistematsko sađenje lukovica jedna na drugu – možemo učiniti da naše lukovice cvetaju veoma dugo (do 100 dana) – naravno, ako biramo sorte sa različitim periodima cvetanja. Druga opcija je da se zasade sorte sa istom vegetacijom, koje cvetaju u isto vreme - piše prodavnica lala.
  •      Za baštovanstvo u kontejnerima preporučujemo zemljište bogato hranljivim materijama, čisto, bez glista i infekcija sa dobrim kapacitetom zadržavanja vode. U slučaju posude – ako je ne menjamo svake godine – đubrite zemlju.
  • Prilikom sadnje lukovica cveća zaštitite lukovice od truljenja, prilikom sadnje stavite drenažni sloj na dno saksije/kontejne, a na dnu vodite računa da ima drenažna rupa.

    Obratite pažnju na odgovarajuću dubinu posude, koja omogućava da se lukovice zasade na odgovarajućoj dubini.

  •     Ostavite malo odstojanja između ivice saksije i zemlje – ovo omogućava malčiranje i lako zalivanje.
  •     Ako se saksija postavlja u elegantnu saksiju, pazite da voda pri zalivanju ne stoji ispod saksije. Koristan trik je da lonac postavite na nešto što će ga podići iz ustajale vode (npr. kamenčići, komadi grnčarije itd.).
  •     Veoma je važno čuvati saksije, posude i sl. na temperaturama ispod -5 stepeni. mora se poklopiti, ili bar doneti na poklopljeno mesto za noć, jer je luk izložen hladnoći ne samo odozgo, već i sa strane, moguće i odozdo, i tako može da se smrzne. U hladnom vremenu, zalivanje treba napustiti!