Saveti za kućno zatravljivanje | Green Deal | Skip to main content
x
trava

Saveti za kućno zatravljivanje

Za seme trave je proleće ili jesen idealan period setve.
Uvek odaberite pravo seme trave: u kom okruženju i za koju upotrebu želite.
Travljenje se ne započinje setvom semena! Takođe je potrebno prethodno pripremiti tlo!
Izvršite dezinfekciju tla, uklanjanje korova i organsko đubrenje kako biste stvorili idealno okruženje za seme.
Ne zanemarujte važne zadatke koji dolaze nakon njega, jer samo tako možete dobiti gladak, lep travnjak!
Uspeh setve zavisi od mnogih malih malih trikova i može biti jednako lep i ujednačen sa travnjakom.


1. Izbor vremena setve

U osnovi razlikujemo 2 perioda setve između proleća i jeseni, jer ni zimski mrazevi ni letnji vručine ne favorizuju klijanje.
Kada sejete u proleće, hladnoća je najveći neprijatelj, morate pažljivo odabrati datum. Obično je najbolje rasejati seme između 1. aprila i početka maja. Dakle, mrazevi će se već verovatno izbeći, a zemljište je već dovoljno toplo da klijanje započne u idealnim uslovima (ako je proleće suvo, često zalivanje treba da pomogne da seme trave zaživi).

Poslednja nedelja avgusta-prva polovina septembra je najprikladnija za jesenju setvu. U ovom slučaju dnevna temperatura se već snižava i očekuje se vlažniji period, što takođe pogoduje klijanju semena. Jedan od najvećih neprijatelja tokom ovog perioda su listopadno drveće. Otpalo lišće lako može da „uguši“ sveže vlati trave, pa prilikom setve u jesen treba da redovno čistite lišće.

Tri su važna argumenta u prilog jesenjoj setvi:

  • s jedne strane, razvoj toplo zahtevnih korova usporava se po dolasku hladnijeg vremena
  • s druge strane, jesenja setva do proleća biće dovoljno stara da se prolećnim radom tretira herbicid, sprečavajući njihovo razmnožavanje (prolećnu setvu treba obrađivati herbicidom najranije na jesen, hemikalija može uništiti mlađu travu)
  • treće i ovo je možda najvažnije: pre jesenje setve imate vremena da dobro pripremite tlo za setvu!


2. Izaberite odgovarajuće seme

Mnogi ljudi greše misleći da je seme trave samo seme trave.

 Postoji nekoliko vrsta razvijenih za posebne namene:

  • jedan je otporniji na sušu,
  • druga je velika upotreba (npr. u slučaju sportskih terena),
  • postoji jedna vrsta koja se jako lepo razvija čak i u senci drveća,
  • neki kojima je potrebna veća nega od proseka,
  • a postoje i takozvani univerzalni tipovi.

Pre nego što odaberete, razmislite o tome koju vrstu područja želite da travnjak: senovito ili sunčano i u koju svrhu želite da travnjak bude, koliko bi trebalo da bude izdržljiv.

Priprema:

Ako glasate pored jesenje setve, morate uskoro da počnete da se pripremate za njega.

Moraju se razviti drenaža i sistem za navodnjavanje,
Zemlja se mora pripremiti, prvo uređenjem zemljišta zatim uklanjanjem korova(ovo obično traje mesec ili dva).

Treći korak može biti dezinfekcija tla, pomoću koje možete iskoreniti štetočine i štetne mikroorganizme iz tla buduće trave. Ovaj korak NE SME SE UNIŠTAVATI jer je seme trave izuzetno ranjivo tokom perioda klijanja, lako može oboljeti od raznih bolesti, a takođe je vrlo ukusna poslastica za neke štetočine.

4. Đubrenje

Đubrenje tla organskim hranljivim sastojkom dugotrajnog dejstva, poboljšivačem tla, koji se može pretvoriti u tlo kako bi se stvorio idealan za seme.

5. Zaštite seme trave

Zemljište ima skrivena svojstva (herbicid, oplođeno, jednom rečju, vegetirano), da bismo izbegli da se to iskusi u lošem setvu trave, moramo da pomognemo klijavom životu da svoje noge postavi zdrave u našoj bašti.
Pripremljeno tlo poravnajte valjanjem. Zatim posejte seme (kada je vreme!) I pomozite u klijanju sa velikom pažnjom i umerenim zalivanjem 8-10 dana.

 

6. Ojačati vlati trave

Nakon setve, vaš najvažniji zadatak je stvoriti idealne uslove za njihovo izleganje. Da bi to učinili, semenu će prvo trebati dovoljna količina vlage.

Ako su sveža vlakna počela da izlaze, najvažniji zadatak je promovisanje ukorenjavanja i grmlja.
Posle prvih 1-2 travnjaka, kada su potrebna samo 2 zalivanja dnevno.
Tokom ovog perioda podstičemo travnjak da raste sa puno hranljivih sastojaka i redovnim košenjem (čak 2-3 puta nedeljno).
U ovom slučaju visina trave se postavlja na 4-5 cm, a samo 1-2 cm se kosi jednim košenjem, jer je cilj da sveža trava počne da raste u bočnom smeru, odnosno da se obogati stabljikama, i organskim travnjakom bogatim azotom,posuti svežom setvom.
Kada se zaliha potpuno zatvori, u zavisnosti od temperature, zalivanje treba prilagoditi (za 2-3 zalivanja nedeljno, svaki dan u slučaju vrućine) i urediti redovno košenje nedeljno.

Sveža setva ne može se tretirati herbicidima do navršenih 5-6 meseci starosti, jer takođe uništava travu. Nažalost, tokom ovog perioda morate ručno očistiti travnjak od korova.

Kada prvo treba kositi travu?

Kada trava vodilja dostigne visinu od 8-10 cm. Nežna vlakna još nisu dovoljno čvrsta da bi ih se zadržala, pa ih je potrebno smanjiti za 5-6 cm da se ne bi savila.

Prve 1-2 košenje obično još ne dosežu podrast, pa to ne ometa njihov razvoj.


Šta uraditi ako je trava u flekama?

Posle prve košnje moći ćete da popunite nedostajuće delove, jer je strogo zabranjeno koračati po vlažnom tlu, jer ćete pritisnuti klijajuću travu i zarobiti ravno zagrabljeno tlo.

Operacija zamene je jednostavna: potrebno je malo sastrugati deo koji nedostaje, posipati semenom trave, a zatim prekriti tresetom i vodom. Seme će niknuti i ovde do sledeće košnje.

ANOMALIJE I NJIHOV TRETMAN

U slučaju novog travnjaka, defekti u pripremi ili zemljištu obično se javljaju tokom prvog ili drugog košnjenja, ako postoje:
vlati trave postaju bez boje, žuti ili
imaju tendenciju da „rastu unazad“
To su obično znači problema sa zemljištem.

Ako ste pažljivo pripremili zemljište (nadoknađivanje hranljivih sastojaka), nedostatak humusa može biti jedan od problema. To možete otkloniti trenutnim unošenjem hranljivih sastojaka (tečni humus). Područje tretiramo navodnjavanjem problematičnih područja i prskanjem celog područja.

Ako priprema tla nije bila dovoljno temeljna, štaviše, uneli ste i svežu zemlju u svoju baštu, možda je raširena na neobrađenom, kvrgavom podzemlju. U ovom slučaju nema harmonije između dva sloja tla, a seme trave mora da uspeva u plitkom sloju zemlje promenljive debljine koji je tamo postao svež. U ovom slučaju, dva sloja tla moraju biti povezana zajedno, tako da upravljanje vodom i vazduhom i hranljivim sastojcima pravilno funkcioniše u vašoj bašti.

*** Ljeti držite travnjak 5-6 cm, a na jesen ga treba pritisnuti na 3-4 cm da biste se pripremili za zimu.

Budite marljivi i istrajni, jer gajenje trave podstiče čoveka na strpljenje, ali zauzvrat, vaša bašta će biti najlepša u okolini