Opalo Lišće | Green Deal | Skip to main content
x
Opalo Lišće

Opalo Lišće

Kada imate opalo lišće u vrtu, postoji nekoliko korisnih stvari koje možete uraditi umjesto da ga jednostavno bacite. Evo pet plus jedne ideje o tome kako iskoristiti opalo lišće u vašem vrtu:

Kompostiranje:

Opalo lišće može biti izvrsna dodatna tvar za vaš kompost. Dodajte ga u kompostnu hrpu kako biste stvorili bogato organsko gnojivo za vaš vrt.

Mulčiranje:

Usitnite opalo lišće i koristite ga kao mulč oko drveća, grmlja i cvjetnjaka. Mulčiranje pomaže zadržavanju vlage, sprečava rast korova i poboljšava tlo.

Izrada lišćarskog komposta:

Osim kompostiranja, možete napraviti poseban "lišćarski kompost" od opalog lišća. Uz malo truda, to može postati izvrsno gnojivo za vaše biljke.

Zimski zaklon:

Koristite opalo lišće kako biste zaštitili osjetljive biljke i grmlje od hladnoće tijekom zime. Nanesite sloj lišća kao zaštitni pokrivač na njih.

Stvaranje staze:

Možete koristiti lišće kako biste napravili privremenu stazu u vrtu. To je brza i ekološki prihvatljiva opcija za privremeni pristup određenim područjima.

Hranjenje drveća:

Opalo lišće možete ostaviti da se prirodno razgradi pod drvećem i grmljem. Osim što poboljšava tlo, pomaže i hraniti biljke mineralima iz lišća.

Pametno iskorišćavanje opalog lišća pomaže u očuvanju tla i podržava ekosustav vašeg vrta.