Održavanje bazena | Green Deal | Skip to main content
x
Održavanje bazena

Održavanje bazena

Održavanje bazena je jedan od najvažnijih zadataka svakog vlasnika bazena. U stvari, desetine kupaca nam svakodnevno dolaze sa pitanjima o tretmanu vode u bazenu, održavanju vode čistom, podešavanju pH bazena, proizvodima za održavanje bazena i mnogim drugim veoma važnim pitanjima za efikasnu negu bazena.

Voda u bazenu mora uvek biti čista, zdrava i bez mikrobnog opterećenja. Toplota, loše održavanje i neadekvatno čišćenje mogu dati život bakterijama i algama i ugroziti redovno korišćenje bazena. Iz tog razloga, pravilno upravljanje vodama je veoma važno.

U ovom članku želimo da pređemo na nekoliko jednostavnih, ali ključnih saveta za čišćenje bazena. Čak i početnici u održavanju bazena mogu lako da se naviknu na to.

1. Merenje i regulacija pH

Da bi se izvršio efikasan tretman vode, pH vrednosti se prvo moraju izmeriti i, ako je potrebno, podesiti (Zapamtite da sav dalji tretman zavisi od ove operacije, ako je pH vrednost loša, druge intervencije dezinfekcije neće raditi).

Skala za merenje pH vode je od 0 do 14, tačna vrednost u bazenu treba da bude između 7,2 i 7,6.

pH viši od 7,2 (previše kisel) bi iritirao kožu i oči i polako oštetio strukturu bazena.

pH vrednost veća od 7,6 (visoko alkalna) treba da bude pojednostavljena tako da hlor i druge hemikalije obavljaju svoju dezinfekcionu funkciju.

2. Kada i kako koristiti hlor

Nakon podešavanja pH vrednosti, stvarna dezinfekcija vode se može nastaviti.

Najčešći proizvod za obavljanje ove funkcije je nesumnjivo hlor, koji je jeftin, jednostavan za upotrebu i može brzo eliminisati mikrobno opterećenj e.

Hlor je hemijski element koji ima veliku dezinfekciju, a njegova koncentracija u vodi bazena treba da bude između 1 i 2 ppm.

Koncentracija aktivnog slobodnog hlora mora da se proverava jednom nedeljno pomoću posebnih bazenskih testera.

3. Šok hlorisanje

Kada se bazen otvori, mora se izvršiti potpuna dezinfekcija, poznata i kao šok hlorisanje. U ovoj operaciji, mnogo veća koncentracija hlora od normalne se koristi za sterilizaciju svih delova bazena i uklanjanje bakterija ili organskih čestica. Za ovu operaciju se koristi granulisani dihlor ili hlorni šok koji sadrži 60% korisnog hlora i deluje brzo.

Što se tiče upotrebljene količine, preporučujemo 10-15 g hlora po kubnom metru vode. Na primer, ako bazen iznad sadrži 10 kubnih metara vode, potrebno je 130 g hlora za efikasnu dezinfekciju. Tokom šok hlorisanja, zbog visokog sadržaja hlora, izbegavajte kupanje i održavajte sistem filtera aktivnim.

4. Obično hlorisanje

U toku aktivnog perioda bazena, s druge strane, mora se koristiti hlor sa sporim oslobađanjem, koji je dostupan kako u obliku praha, tako iu praktičnim unapred odmerenim tabletama. Tablete se moraju staviti u odgovarajuće plutajuće dozatore.

Doziranje tableta hlora zavisi od nekoliko faktora:

• Veličina i kubni metri vode bazena

• Broj kupača

• Temperatura vazduha i vode

• Sistem filtera

• Kiša ili njen nedostatak


Za svaki kubni metar vode koristi se najviše 1 gram hlora, ali je preporučljivo uvek pažljivo pročitati uputstva na proizvodu.

5. Multifunkcionalni tretmani

Ako želite da pojednostavite higijensko održavanje vode, možete koristiti multifunkcionalne tablete kao alternativu gore navedenim tretmanima.

Vreme izvršenja ovih tableta čini sve neophodne tretmane za dobar tretman u bazenu:

-Dezinfekcija vode u bazenima

- Flokulant - alat za prečišćavanje vode

-Algalna kiselina – sprečava nastanak algi

-pH - ne utiče na promenu pH vrednosti rastvora

- Inhibitor korozije

Multifunkcionalne tablete su veoma praktične, mogu se staviti u korpu za skimer i u plutajuće dozatore.


U stvari, ako znate kako vaš bazen funkcioniše, svesni ste brige koja mu je potrebna i planirate unapred, možda ćete se naći da prštite od ponosa zbog svojih obaveza održavanja bazena. Uživaćete ne samo u plivanju, već i u ogromnom miru koji dolazi uz redovno i temeljno održavanje bazena.