Koliko i kada zalivati travnjak leti, saveti za savršen rezultat | Green Deal | Skip to main content
x
Koliko i kada zalivati travnjak leti, saveti za savršen rezultat

Koliko i kada zalivati travnjak leti, saveti za savršen rezultat

Većina domova ima bašte, povrtnjake i travnjake koji zahtevaju negu i pažnju. Svi sanjaju o prelepom zelenom travnjaku, ali kako ga dobiti? Zalivanje je svakako bitan element njegovog zdravlja, ali vodite računa o količini vode i trajanju zalivanja.


Evo vodiča za savršeno zalivanje


Tip zemljišta nam omogućava da odredimo koliko vode da dodamo našem travnjaku. Peščano zemljište se suši manje brže od glinenog, zadržava više vode i stoga zahteva manje vode ili ređe zalivanje.
U svakom slučaju, neophodna je ravnomerna i adekvatna količina navodnjavanja za sve tipove zemljišta kako bi se izbeglo stvaranje površina koje se suše usled nedostatka vode.

Kada treba zalijevati leti?


Postoji mnogo teorija o najboljem vremenu za zalivanje travnjaka. Savet je da to radite rano ujutru, posle izlaska sunca. To je zato što voda čisti travu tako što je ispere sa noćne rose, pomažući da se odbrani od bolesti i gljivica. Sunce još nije prevruće i ne rizikuje da spali travu.
Odgovarajuća količina vode po kvadratnom metru dnevno je približno 4/5 litara. U veoma toplim i/ili veoma vetrovitim danima, količinu treba povećati, jer će ovi faktori kasnije dovesti do dehidracije.
Izbegavajte premalo i prečesto zalivanje, jer to sprečava da se koreni duboko razvijaju. Na kraju ćete imati veoma slab travnjak. Ako temperatura nije previsoka, odgovarajuća učestalost zalivanja je jednom u 2/3 dana. Ako je jako vruće, travnjak treba zalivati svaki dan.


Prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje


Da li ste znali da prekomerno zalivanje može prouzrokovati više štete vašem travnjaku nego nedovoljno? Zalivanje vašeg travnjaka svaki dan ili čak svaki drugi dan može oštetiti travnjak od prekomernog zalivanja. Zemljište ispod trave sadrži porozne prostore koji sadrže kiseonik, koji je od vitalnog značaja za rast biljaka. Svakodnevno zalivanje tera vazduh iz ovih prostora i ispunjava pore vodom. To može dovesti do gušenja i umiranja korena. Ovo zauzvrat može dovesti do plitkog korenovog sistema i osetljivosti na oštećenja od korova, bolesti i insekata.


Znakovi da prekomernog zalivanja

  • Formiranje slamnatog krova: Sloj razgrađenog biljnog materijala koji se akumulira tokom prekomernog zalivanja sprečava stvaranje korisnih bakterija u zemljištu.
  • Gljivice: Crvenkasto-narandžasta, tanka ili slaba trava može biti znak gljivica usled prekomernog zalivanja.
  • Korov: Prekomerno zaliveni travnjaci razvijaju korov koji je teže kontrolisati, kao što su knotveed i crabgrass.
  • Insekti: Previše vode stvara povoljno stanište za štetočine. Oštećenja od vojnih crva, crva ili drugih insekata mogu biti rezultat prekomernog zalivanja.

Znakaovi da premalo zalivate

  • Suve mrlje: Ako primetite da se na vašem travnjaku formiraju mrlje od trave boje slame, to može biti zbog premalo vode.
  • Vidljivi otisci stopala na travi: Ako vaš travnjak ne odskoči kada nagazite na njega, to može biti znak da su sečive trave suve.
  • Usporen rast: Ako ustanovite da ne morate da kosite tako često, vaš travnjak možda usporava zbog premalo vode.

Iako suv travnjak nikada nije idealan, nije smak sveta, uz pažljivo zalivanje, đubrenje i provetravanje mogu se oporaviti od dehidracije.