Đubrivo za orhideje | Green Deal | Skip to main content
x
Đubrivo za orhideje

Đubrivo za orhideje

Orhideje imaju specifične potrebe kada je u pitanju ishrana, pa je korisno koristiti đubrivo koje je formulirano kako bi zadovoljilo njihove specifične zahteve. Evo nekoliko saveta o specijalnom đubrivu za orhideje:

  • Sastav: Orhideje obično zahtevaju đubrivo koje je nisko u azotu (N), a bogato fosforom (P) i kalijumom (K). Na primer, možete koristiti đubrivo sa sastavom poput 10-30-20.
  • Biljne vrste: Postoje različite vrste orhideja, pa bi najbolje bilo koristiti đubrivo koje je posebno formulirano za vrstu orhideje koju imate. Na tržištu se mogu naći specijalna đubriva za phalaenopsis, cymbidium, dendrobium i druge vrste orhideja.
  • Oblik đubriva: Tečna đubriva su često popularna za orhideje jer omogućavaju precizniju primenu i lako se rastvaraju u vodi. Takođe postoje i đubriva u obliku štapića, granula ili praškasta đubriva koja se mogu primenjivati na različite načine.
  • Frekvencija primene: Đubrivo za orhideje obično treba primenjivati razređeno u vodi prema uputstvima na pakovanju. Preporučljivo je primenjivati đubrivo tokom perioda intenzivnog rasta, obično od proleća do jeseni. U zimskom periodu, kada orhideje obično ulaze u period mirovanja, može biti potrebno smanjiti ili potpuno obustaviti đubrenje.
  • Izbor brenda: Postoje različiti proizvođači đubriva za orhideje. Preporučljivo je birati pouzdanog proizvođača i pratiti preporuke za korišćenje njihovih proizvoda.

Uvek pročitajte uputstva na pakovanju i pridržavajte se preporučenih doza kako biste izbegli prekomerno đubrenje, koje može oštetiti orhideje.

Ako tražite đubrivo u obliku štapića posebno formulirano za orhideje, možete pronaći proizvode koji su dizajnirani da zadovolje specifične potrebe ovih biljaka. Štapići za orhideje obično sadrže hranljive materije koje su prilagođene potrebama orhideja, uključujući nisku količinu azota i povećane količine fosfora i kalijuma.

Prilikom korišćenja štapića za orhideje, slijedite uputstva proizvođača. Uobičajeno je postaviti štapiće u podlogu oko korena biljke, a zatim ih redovno zamenjivati prema uputstvima, obično svaka 2-3 meseca. Ovo omogućava postepeno oslobađanje hranljivih materija tokom vremena.

U trgovinama koje prodaju baštenske proizvode ili specijalizovanim prodavnicama za cveće i baštovanstvo možete pronaći štapiće za orhideje različitih marki. Preporučujem da pažljivo pročitate etiketu proizvoda kako biste se uverili da odabrano đubrivo zadovoljava potrebe vaših orhideja.

Takođe, imajte na umu da, pored đubriva, orhideje zahtevaju i pravilnu brigu o svetlu, vodi i temperaturi kako bi rasle zdravo.