Bolesti travnjaka | Green Deal | Skip to main content
x
Bolesti travnjaka

Bolesti travnjaka

Bolesti trava izazivaju gljive koje su sveprisutne na otvorenom. Bolesti se mogu pojaviti svuda, bez obzira na uslove rasta. Patogeni su uvek svuda prisutni, infekcija se razvija kada se otpor trave i travnjaka smanji. Smanjenje otpornosti trave i travnjaka uzrokovano je nekoliko faktora: nedostatak hranljivih materija, prekomerno zalivanje, pogoršanje strukture zemljišta, nepravilno košenje, vremenski uslovi (zimski mrazevi, letnji toplotni talasi, uporna kiša, vlažno vreme, vlažno toplo vreme ) one na koje možemo uticati, tada će se vratiti zdravlje trave i travnjaka.

Uobičajene bolesti travnjaka:

  • Zimska buđ:

Uglavnom se javlja nakon otapanja snega, ali se može javiti i u kišnim zimama.
Simptom: Na listu se formira beličasta, bledoružičasta prevlaka nalik pamuku. Na zaraženim delovima pojavljuju se žute pege koje neprekidno rastu i dostižu prečnik od oko 30 cm. U ovim oblastima travnjak postaje braon i umire.

Prevencija i lečenje bolesti: Košenje travnjaka pre zimskog perioda, provetravanje travnjaka, adekvatna suplementacija hranljivim materijama u proleće i jesen. Kada se infekcija pojavi, prskajte zaštitu.

  • Siva zimska buđ:

Bolest se razvija pod snežnim pokrivačem zimi.
Simptom: Infekcija počinje da se razvija i širi ispod snežnog pokrivača zimi. U proleće, nakon što se sneg otopi, na travnjaku se mogu videti velike, nepravilne mrlje sive boje. Vlati trave imaju ružičaste spore. Zaraženo lišće se suši, niče iz korena i obnavlja se.
Prevencija i lečenje bolesti: Prskanje posle aeracije travnjaka u proleće i jesen. Adekvatno uravnotežena ishrana

  • Bolest rđe:

Uzrokuju ga gljive koje se pojavljuju na vlažnoj vrućini leti.
Simptom: na listu se formiraju žute, smeđe, crne mrlje raznih boja. Spore su jasno vidljive na zaraženim delovima. Bolest se širi vetrom.
Prevencija i lečenje bolesti: Obezbeđivanje adekvatne strukture zemljišta, aeracija travnjaka, redovno košenje, dopuna hranljivim materijama, smanjenje navodnjavanja. Kada se infekcija pojavi, prskajte zaštitu.

  • Dollar spot:

Infekcija koja se javlja u vrućem vremenu i visokoj vlažnosti.

Simptom: paučinasta, pribl. Na travnjaku se javlja mala žućkasta promena boje veličine 2 cm. Na ivici lista uočava se beličast micelijum.

Prevencija i lečenje bolesti: Optimalno podešavanje sistema za navodnjavanje. Održavanje površine tla suvom, promovisanje aeracije, uklanjanje delova od filca. Kada se infekcija pojavi, prskajte zaštitu.

  • Rizoktonska bolest:

Bolest koja se javlja krajem leta ili u jesen.
Simptom: mrlje izbeljene trave nepravilnog oblika koje kasnije postaju ružičaste. Ako bolje pogledate, po vlažnom vremenu, male, crvene igličaste formacije mogu se videti na vlatima trave.

Prevencija i lečenje bolesti: Obilna suplementacija hranljivim materijama u proleće i jesen. Obezbeđivanje adekvatne aeracije sa aeracijom travnjaka. Izbegavajte prenisko sečenje. Kada se infekcija pojavi, prskajte zaštitu.

  • Rosa brašna:

Infekcija se može razviti nekoliko puta od proleća do jeseni.
Simptom: Na mladim listovima se pojavljuje bela prevlaka. Postepeno se širi po lišću, uzrokujući žutilo, a zatim i smeđe boju tokom vremena. Zaraženi listovi se uvijaju i umiru. Infekcija se širi u širokim granicama (između 10-32 C) i visokoj vlažnosti. U blažim zimama većina micelijuma prezimi, što u proleće može izazvati proliferaciju nalik epidemiji.
Prevencija i lečenje bolesti: Adekvatna suplementacija hranljivim materijama u proleće i jesen. Obezbeđivanje adekvatne aeracije zemljišta i travnjaka. Da biste sprečili infekciju ili kada se ona pojavi, kontrola prskanja.

  • Pegavost lišća:

Bolest koja se najčešće javlja na temperaturi od 10-15 C u hladnijim periodima.

Simptomi: Na listovima se pojavljuju braonkaste mrlje čije su ivice pocrnele. Pege su nepravilnog oblika i postaju sve veće kako infekcija napreduje. U slučaju dugotrajne infekcije, listovi će umrijeti, a travnjak će imati nepotpune mrlje.

Prevencija i lečenje bolesti: Adekvatna suplementacija hranljivim materijama u proleće i jesen. Površinsko sušenje, uz smanjeno zalivanje. Obezbeđivanje ventilacije sa ventilacijom travnjaka i perforacijom tla. Da bi se sprečila infekcija ili u slučaju postojeće infekcije, zaštita prskanjem.

  • Ophiobolus uočavanje:

Simptomi: Na sreću, ova bolest je prilično retka. Razvoj bolesti povezan je sa lošom drenažom, nedovoljnim snabdevanjem hranljivim materijama i prekomernom kalcifikacijom. Simptom se u početku pojavljuje kao mala, nepravilna, udubljena tačka, koja može dobiti prstenastu, bronzanu promenu boje na ivici. Kako se bolest širi, pege se šire, trava umire u sredini, gde se strane trave i korov naseljavaju u odumrle delove. Bolest se širi poput gljivastih krugova, svake godine u vidu većih krugova.

Prevencija i lečenje bolesti: Uglavnom prevencijom, pre sadnje travnjaka, na krečnjačkom zemljištu, rasporediti odgovarajuću zemljišnu mešavinu debljine 20-30 cm. U slučaju postojeće trave i travnjaka, potrebno je obezbediti adekvatnu drenažu, prozračivanjem travnjaka, perforacijom zemljišta, zatim obezbeđivanjem kompleksnog (ne jednostranog) snabdevanja hranljivim materijama i prskanjem, feri sulfatom ili drugim materijalima za poboljšanje zemljišta ( treset, kompost, travnjak )