Zeolit u bašti | Green Deal | Skip to main content
x
Zeolit u bašti

Zeolit u bašti

Postoje materijali za poboljšanje zemljišta koji poboljšavaju strukturu i mehanički sastav zemljišta na prirodan način bez ugrožavanja životne sredine. Perlit i posebno zeolit su korisni sami ili kao aditiv za đubrivo za poboljšanje rastresitog zemljišta i za otpuštanje zbijenog zemljišta. Njihovo dejstvo je dugotrajno. Ako se đubrivo pomeša sa perlitom ili zeolitom, manji je rizik od predoziranja, jer se u ovom slučaju, pored viška đubriva, u zemljištu nalazi i supstanca koja pomaže vezivanje i iskorišćenje aktivnog sastojka.

Koje su njihove poznate primene?

  1. U uzgoju biljaka zeolit prvenstveno može biti izvor mineralnih hranljivih materija, a povećava i pH zemljišta, čime se smanjuje kiselost zemljišta, a povoljno utiče na usvajanje mikroelemenata. Promoviše uzimanje vode od strane biljaka i poboljšava ravnotežu vode u zemljištu. Takođe doprinosi boljem upravljanju vazduhom i vodom na čvrsto vezanim zemljištima.
  2. Koristi se i kao komponenta hortikulturnih mešavina zemljišta, a koristi se i kao pomoćni materijal u kompostiranju, a može se koristiti iu oblastima baštenske izgradnje, uzgoja rasada, upravljanja komunalnim otpadom i prečišćavanja vode.
  3. Njegova poljoprivredna upotreba proširila se i na stočarstvo. U proizvodnji stočne hrane koristi se kao aditiv formule, koji sprečava nastanak deficitarnih bolesti zbog retkih elemenata koji se unose. Takođe se koristi kao dezodorans u materijalima za stelju životinja, jer je sposoban da veže oslobođeni oštar gas amonijaka.
  4. U industrijskim primenama, zeolit je pogodan kao molekularni filter za omekšavanje vode, može se koristiti i kao jonoizmenjivačka smola, a koristi ga i energetska industrija. Ima sposobnost da apsorbuje mirise i vlagu tokom pakovanja. Zbog svog katalitičkog efekta, pogodan je za pretvaranje jedinjenja u kontrolisanim uslovima.

Zbog svoje jedinstvene strukture, ovo specijalno mineralno đubrivo:

  • ima odlična svojstva jonske razmene
  • omogućava reverzibilnost, bilo vodosnabdevanja ili odvodnje,
  • vezuje i polako oslobađa hranljive materije u zemljište,
  • povećava efikasnost upotrebe hranljivih materija za đubrivo (N-P-K đubriva) i alginita kao prirodnog mineralnog đubriva,
  • pozitivno reguliše pH zemljišta,
  • sprečava ispiranje hranljivih materija i
  • olakšava rast korena.

Zbog visokog sadržaja elemenata u tragovima, zeolit stimuliše rast biljaka i rezultira bogatijim lišćem i ukusnijim plodovima, a svojstvo zadržavanja vode osigurava bolju ravnotežu vode. Ne sadrži nikakve hemikalije i nema toksično dejstvo.Ovo prirodno mineralno đubrivo može se efikasno koristiti za tretiranje oštećenih ili pokošenih travnjaka i trave, za uzgoj povrća i voća, sadnju drveća i gredica.