Zemlja za cveće | Green Deal | Skip to main content
x
Zemlja za cveće

Zemlja za cveće

Vredi znati da vrsta zemljišta ima veliki uticaj na razvoj i stanje gajenih biljaka.Prilikom izbora odgovarajućeg zemljišta moramo pre svega obratiti pažnju na njegove karakteristike koje određuju uspeh našeg useva.
Komercijalno dostupna tla za saksije se prave od različitih aditiva: humusa, treseta, perlita, peska, kore, vlakana. Njihov sastav – između nekoliko drugih svojstava – takođe određuje njihovu pH vrednost; na osnovu ovoga nailazimo na proizvode kisele, neutralne i alkalne hemije.


Treset i perlit

Treset i perlit pojavljuju se među aditivima različitih tla za saksije. Treset je tipična sirovina za kvalitetno zemljište. U savremenoj hortikulturi se prvenstveno smatra materijalom za poboljšanje zemljišta, jer ima neverovatan kapacitet zadržavanja vode i teško se sabija. Kvalitetan treset ne sadrži štetne mikroorganizme i korov, ali je njegov sadržaj hranljivih materija izuzetno nizak, pa se može koristiti samo kao mešavina.
Perlit je takođe aditiv za poboljšanje kvaliteta, pogodan za kontrolu vlage u zemljištu i pojačavanje dejstva mineralnih đubriva. Perlit nema nutritivni sadržaj, tako da se ovaj aditiv može smatrati samo mešavinom. Čini gornji sloj zemlje lakim za rukovanje i promoviše razvoj bogatog i zdravog korenovog sistema.

Razlikujemo prema pH vrednosti

  • Kisela tla za saksije se prave od kiselog treseta, komposta, bazalta ili peska.Može se koristiti za biljke koje zahtevaju kiseli medijum: kućni bor, vrste azaleje i rododendrona, vrste borovnice, ruža vreska, begonije, bromelije,kamelija, ciklama, vrste vrijeska, vrste hortenzije, gloksinije , jedrenje cveta.
  • Opšti cvetni kreveti se obično prave od prirodnog treseta, komposta, bazalta i peska. Može se koristiti kao podloga za sadnju svih cvetnih biljaka, jednogodišnjeg cveća, drvenastih i zeljastih biljaka.
  • Alkalna tla za saksije su idealan izbor za biljke sa visokim zahtevima za krečnjakom, uključujući razne leandere, ruzmarin, karanfile i geranijume. Osnova takvih preparata je prirodni treset, kompost, bazalt i mleveni krečnjak.

 

Teško je obezbediti optimalne uslove za sve biljke u isto vreme, pa ih moramo posaditi u supstrat koji odgovara određenoj grupi biljaka.

Univerzalne zemlje

Snabdevanje hranljivim materijama i balans vazduha opšteg zemljišta za saksije su generalno pogodni za sve biljke. Biljke u saksijama i balkonima, ukrasno baštensko drveće, žbunje, žbunje itd. može se koristiti i kao podloga za uzgoj.

Specijalne smeša zemlja 

Postoje cvetne gredice koje se posebno preporučuju za geranijume, ruže, zimzelene biljke ili začinsko bilje. Aditivi koji se nalaze u njima (pesak, biohumus, glina, đubrivo, kokosova vlakna, perlit, kora bora, hranljive materije) su neophodni za idealan razvoj date biljke.

 

Idealan sadržaj hranljivih materija u zemljištu može se održati uz pomoć komposta.
Kao što je gore pomenuto, zemljište za saksije obezbeđuje pravu količinu hranljivih materija za biljke. Ali pošto su ovi izvori nakon nekog vremena iscrpljeni, moraju se na neki način zameniti.

Upravo tu dolazi do izražaja uloga komposta, jer ova prirodna supstanca poboljšava sposobnost vezivanja vode i skladištenja tla, čime se osigurava da su biljke zdravije i otpornije na bolesti. Drugim rečima, kombinacija ova dva elementa može postići i održati najidealnije okruženje za biljke. Na ovaj način možemo biti sigurni da se cveće, žbunje, sadnice i drveće u našoj bašti osećaju što bolje, a na brizi će vam zahvaliti lepim listovima, cvetovima i plodovima.