Uzgajanje bilja u zatvorenom prostoru zimi | Green Deal | Skip to main content
x
Uzgajanje bilja u zatvorenom prostoru zimi

Uzgajanje bilja u zatvorenom prostoru zimi

Kao i voće i povrće, začinsko bilje je mnogo bolje i zdravije kada je sveže. Bilje je odlično za uzgoj u zatvorenom tokom zimskih meseci, bilo da ste početnik ili iskusan baštovan. Relativno su lagane prirode, pa ne zahtevaju stalnu negu.Ne samo da ćete uživati u blagodetima svežeg začinskog bilja, već će oplemeniti vaš dom sa malo zelenila i primamljivom aromom.

Ako želite da uzgajate svoje bilje u zatvorenom tokom zime, počnite sa jednim od sledećih jer je poznato da uspevaju u zatvorenom prostoru kao sobne biljke.

  • Seme Luk Vlašac je blaži član porodice crnog luka, koji daje ukusan ukus jelima. Uobičajeni su u omletima, letnjoj salati i krompir salati.Nije slučajno što
  • Seme Origano odmah pada na pamet za picu, jer je ova kulinarska biljka jedna od popularnih biljaka Mediterana, posebno italijanske kuhinje. Zbog intenzivnog, karakterističnog kiselog ukusa, tokom kuvanja treba štedljivo rukovati.
  • Seme Peršun je multifunkcionalna, klasična italijanska biljka koja se dokazala i kao kuhinjska biljka i u praktične svrhe. Peršun ima pomalo čudan miris, ali je veoma zdrava biljka koja se može koristiti i kao lekovita biljka.Prema stručnjacima, peršun sadrži jedinjenja koja imaju antitumorsko dejstvo.
  • Seme Matičnjak ima umirujuća svojstva i dobro deluje na nervni sistem.Osušene listove treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama.
  • Seme Bosiljak se koristi za lečenje bolesti nervnog i digestivnog sistema. Mladi listovi su najbolji za kulinarske svrhe i mogu se zamrznuti ili sušiti.

Sejanje semena

Ako želite da uzgajate bilje u zatvorenom prostoru, izaberite plastične ili keramičke saksije.Plastične saksije su lagane i dolaze u različitim veličinama, bojama i oblicima. Keramičke saksije su lomljive i teške, ali izdržljive i dugotrajne. Kretanje vazduha kroz saksije i medijum za uzgoj pomaže da se reguliše sadržaj vlage u zemljištu, sprečavajući da se zemljište preplavi.
Pripremite saksije za setvu. Sipajte svežu i laganu zemlju u saksiju (za ovu svrhu se može koristiti treset ili perlit)
Seme posejte prema uputstvima na pakovanju (dubina, broj semena, rastojanje između semena). Ako je potrebno, pokrijte seme slojem zemlje i vode.
*Uvek održavajte vlažnu zemlju tokom nicanja biljke.

Uslovi rasta

Prava količina sunčeve svetlosti i odgovarajuća temperatura okoline pomoći će vašem bilju da raste snažno, zdravo i da proizvodi lišće najboljeg ukusa.


Temperatura

Većina biljaka preferira toplotu, tako da im je potrebna odgovarajuća temperatura od oko 20°C da bi cvetale. Ne postavljajte biljke tamo gde postoje radijatori. Njihova toplota isušuje vazduh i tlo, sprečavajući rast. Da bi se obezbedio protok svežeg vazduha, vredi malo otvoriti prozore. Pri tome pazite da promaja izbegne saksije, jer hladan vetar može oštetiti izdanke trave.


Osvetljenje

Bilju je potrebno dovoljno sunčeve svetlosti da raste. Zimi je ovo težak zadatak, jer su dani kratki i ima mnogo manje sunčeve svetlosti. Zbog toga bilje treba postaviti na prozorske pragove na južnoj ili istočnoj strani. Tu je najveći pristup svetlosti. Ili obezbedite dodatno osvetljenje. Okrenite posudu jednom nedeljno kako bi sunce ispeklo sve izdanke.


Navodnjavanje

Leti se zalivaju svakodnevno, a zimi dva puta nedeljno. Koristite vodu sobne temperature, jer voda koja je previše hladna može oštetiti koren biljke.
Voda za navodnjavanje i prskanje treba da stoji najmanje 2 dana da bi se oslobodili hlora i kalcijuma.
Nemojte previše vlažiti bilje, višak vlage će dovesti do truljenja i smrti kućnih biljaka. Zalijte začinsko bilje kada možete prstom da testirate zemlju dubinu od 2,5 cm da biste se uverili da je suva.


Berba

Listove začinskog bilja i začinskog bilja treba brati pre ili na početku njihovog cvetanja, po suvom, sunčanom jutru, jer je tada njihov sadržaj eteričnih ulja najkoncentrovaniji, a mirisa i ukusa najveći. Beremo samo zdrave, besprekorne listove bez crva i mlade, nežne stabljike.Ne perite listove, a najviše uklonite prljavštinu pažljivim trljanjem, ako je potrebno.

 

Ne zaboravite da sveže začinsko bilje nije samo lepo i mirisno, već i zimi obezbeđuje našem telu vitamine, pa je dobro za naše zdravlje. :)