Samohodne kosilice za travu | Green Deal | Skip to main content
x
Samohodne kosilice za travu

Samohodne kosilice za travu

Ako sanjate o bujnom, zelenom travnjaku, ali se plašite održavanja, samohodna kosilica može da vam olakša život.Glavna prednost samohodne kosilice je u tome što zahteva manje napora za rad od kosilice na pritisak. Ovo može biti od koristi za one koji imaju veliki travnjak, ili kojima je teško gurati kosilicu zbog fizičkih ograničenja. Samohodne kosilice takođe mogu da obezbede ravnomernije sečenje, pošto brzinu ne kontroliše kosilica, već rukovalac. Sve u svemu, samohodna kosilica može da napravi lakše košenje travnjaka.
O samohodnoj kosilici ne treba razmišljati kao o robotskom usisivaču koji se može pokrenuti pritiskom na dugme i da će samostalno pokriti površinu koja joj je određena, već kao uređaj koji je malo nezavisniji od toga.

Kao što naziv govori, samohodna kosilica se kreće samostalno, odnosno samo treba da je kontrolišemo, ne treba da napreže velike sile da bi je pomerila. Na prvi sluh ovo ne deluje kao velika pomoć, ali svako ko je pokosio veliku travnatu površinu, koja je bila i brdovita, tačno zna koliko je lakše ako ne morate da gurate tešku mašinu.
Ako kupimo samohodnu kosilicu poput one koja je dostupna u našoj online prodavnici, možemo biti sigurni da najteži deo posla više neće morati da radimo mi, već će samo kontrola ostati u našim rukama.

Ovo je jedna od najtraženijih funkcija naših kupaca i posebno je korisna:

  • za korisnike sa velikom travom za košenje
  • profesionalni korisnici koji redovno kose tokom dužeg vremenskog perioda
  • korisnici koji možda žele da izbegnu naporan rad
  • korisnici sa većim kosilicama za travu koje je teže gurnuti
  • korisnici sa kosom i brdskom košenjem


Kako odabrati samohodnu kosilicu?

Ne biramo samohodnu kosilicu kao što kupujemo odeću, odnosno, u ovom slučaju, njen oblik i boje su najmanje relevantne karakteristike u smislu obavljanja posla.

Dakle, ono što moramo uzeti u obzir je veličina parcele na kojoj planiramo da koristimo uređaj. Što je veća površina, bolje je izabrati kosilicu sa većom širinom košenja, jer na taj način možemo pokositi više trave u isto vreme. Istovremeno, ako u okolini ima mnogo drveća, žbunja ili ukrasa, onda je manja širina sečenja idealna, jer olakšava manevrisanje.
Vezano je i za to da sabirna korpa treba da bude što veća, kako bi sakupljanje pokošene trave moglo da se obavi u jednom potezu zajedno sa košenjem.

U osnovi možete birati između tri tipa kosilica: benzinske, električne ili na baterije. Za manje, relativno ravne površine, i električni i akumulatorski modeli su savršen izbor, međutim, što je veća površina ili gde postoje značajne razlike u nivou, bolje je izabrati model sa benzinskim motorom.

Kada završite sa košenjem, nemojte odmah zaustavljati kosilicu, jer je donekle teško pomeriti kada je isključena. Stoga ga prvo gurnemo na mesto i tek onda ga isključimo.