Sadnja ruže u proleće | Green Deal | Skip to main content
x
Sadnja ruže u proleće

Sadnja ruže u proleće

Da li biste želeli baštu punu mirisnih i romantičnih ruža?

Tada je dovoljno poštovati neka osnovna pravila prilikom njihove sadnje i uzgoja. Važno je odabrati pravo mesto za njih, kako bi biljke u budućnosti imale dovoljno prostora i svetlosti da cvetaju. Ruže zauzimaju svoje mesto u svakoj modernoj i seoskoj bašti, a mogu se gajiti čak iu sadnicama na balkonu ili terasi. Uz pravilnu negu, oduševljavaju vas svojim lepim cvetovima celo leto do prvog mraza.

Pošto je ruža jedna od najstarijih kultivisanih biljaka, danas možete birati između velikog broja sorti u svim vrstama boja, mirisa, veličina i cvetova.

Počnite odabirom prave lokacije i tla

Izaberite sunčano i prozračno mesto za sadnju ruža.Ruže vole dobro drenirano, peskovito-glinasto, blago krečnjačko zemljište bogato humusom.Čuvajte se previše vlažnog ili suviše suvog zemljišta, što može negativno uticati na razvoj ruža.

Kako saditi?

Pre sadnje preporučujemo dopunu cvetnog kreveta, bez obzira na tlo u kojem je zasađen.Zahvaljujući tome, snabdeva tlo pravim hranljivim materijama i imaće odgovarajuću strukturu za ruže.
Za sadnice ruža, prvo uklonite višak izdanaka, a preostale izdanke skratite brojnim šavovima koji odgovaraju jačini grma, obično 2-3 šava.Uklonite oštećene korene, a ostatak skratite za oko pola. Zatim ih potopite u kantu vode 12-24 sata pre sadnje.
Sada iskopajte rupe u koje ćemo posaditi pojedine biljke.
Svaka rupa treba da bude dovoljno duboka i široka da stane ukorenjena ruža bez savijanja.Ruže posadite tako da mesto kalemljenja bude oko 3-5 cm ispod zemlje. Čvrsto sabijte zemlju i temeljno zalijte.
Pravilno postavljanje biljaka i način na koji se sade takođe zavise od pojedinačnih sorti ruža.Na primer, ruže penjačice uvek treba saditi uz zid ili pergolu, dok ruže na otvorenom treba saditi u odvojenim ili mešovitim krevetima.Za krupnocvetne ruže dovoljno je rastojanje od 34-45 cm, a za ruže drveća neophodno je rastojanje od 80-100 cm.Ruže penjačice treba saditi na udaljenosti od najmanje 1-2 m.

Ako su ruže posađene u rastresito tlo

Zemlju bi idealno trebalo pripremiti u proleće i pomešati sa đubrivom u tragovima, što će obezbediti idealne uslove za zemljište pre jesenje sadnje i snagu i zdravlje zasađenih ruža u budućnosti.
Ruže možete saditi na otvorenom tlu od oktobra do kraja maja, ako zemlja nije smrznuta i pod snegom.U ovom trenutku, koreni mogu biti oštećeni. Ipak, jesen je najpogodnije vreme za sadnju ruža, jer tada ruže tokom cele zime imaju vremena da formiraju korenje.

Kad sadimo ruže u saksije

Praktično možete saditi ruže u saksijama tokom cele godine, osim u mraznom periodu.Ruže pre sadnje stavite u mlaku vodu na pola sata, napravite odgovarajuću rupu u zemljištu i dobro navlažite zemlju, a zatim posadite sadnice ruža.
Ako želite jake izdanke i intenzivnije cvetanje posle ruže, ne potcenjujte zalivanje.
Povremeno kišno zalivanje im zaista nije dovoljno.
Tokom vegetacije, obilno ih zalivajte van glavne sunčeve svetlosti, otprilike jednom nedeljno.
Zalivajte najmanje dva puta nedeljno po veoma toplom vremenu. Na kraju vegetacije, što je otprilike od kraja leta, možete smanjiti zalivanje.

Imajte na umu da ruže imaju prilično duboke korene, tako da ih treba snabdeti odgovarajućom količinom vode.
Ako ste za ružu koristili posebnu hranljivu materiju, koja sadrži potrebne hranljive materije, onda nije potrebno đubriti ružu odmah nakon sadnje.
Započnite tek u narednim godinama, kada je potrebno da se zemljište dopuni esencijalnim elementima kao što su azot, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe ili magnezijum. U idealnom slučaju, koristite organsko đubrivo dizajnirano posebno za ruže.
Đubrenje se vrši uglavnom u rano proleće, kada na biljci počnu da se formiraju pupoljci.
Zatim krajem leta i na prelazu oktobra i novembra, kada se u zemlju moraju dodati kalijum i fosfor.