Nega sobnih biljaka | Green Deal | Skip to main content
x
plant

Nega sobnih biljaka

Sve biljke imaju iste uslove života: svetlost, temperatura, voda, hranljive materije i vazduh (njegov kiseonik i ugljen-dioksid). Ovi faktori su neophodni za život biljaka, samo su obim, proporcija i vremenska raspodela različiti.
Kada kupimo ili dobijemo na poklon lepu biljku, naša prva pitanja su:

Kako da zalivam? Da li je osetljiv na jaku svetlost? Koja je vaša potreba za toplotom?

Ova pitanja se tiču života i lepote biljke: otuda i njena suština.
Deo posla pronicljive cvećarke su takve informacije, a osoba koja voli cveće smatra važnim da detaljno sazna detalje, a zatim iz dana u dan upoznaje svoje biljke. Osnovno svojstvo naših sobnih biljaka je lepota, a trajnost lepote rezultat je pravilne nege.

  • Potražnja za svetlošću: neophodna za osnovni životni proces biljke, fotosintezu. Naš prirodni izvor svetlosti, sunce, daje najbolje svetlo: puni spektar u kome su prisutni svi zraci talasne dužine. Plavi i ljubičasti delovi spektra su apsolutno neophodni za optimalnu fotosintezu.Crveni opseg spektra ima efekat zagrevanja. Sastav boje sunčeve svetlosti menja se kroz prozorsko staklo, ali je i dalje savršeno pogodan za snabdevanje energijom životnih procesa biljaka.

U nedostatku svetlosti, biljke blede, postaju žute (etiolacija), stabljika i list postaju tanji, ranjiviji, podložni bolestima. Ovaj postupak je posebno opasan za mlade biljke, kao što su sadnice i reznice. Uslovi za svetlošću biljaka mogu se dobro obezbediti odgovarajućim rasporedom, ali se takođe može koristiti veštačka zamena svetlosti.

Pored sastava svetlosti, veoma je važno koliko dugo biljka dobija osvetljenje. Naše biljke tropskog porekla su kratke tokom dana: potrebno je 8-10 sati osvetljenja tokom aktivne faze. Naše umerene biljke su duge tokom dana: potrebno im je 12-14 sati osvetljenja.
Apsolutno je neophodno proučiti potrebe za svetlošću da te vrste i sorte kako bi se osiguralo optimalno napajanje svetlošću.

  • Potreba za toplotom: potreba za toplinom biljaka je specifičan temperaturni opseg, koji je u osnovi svojstvo određeno mestom porekla i specifično za vrstu. Većina naših sobnih biljaka su tropskog, suptropskog porekla, što znači da je temperaturni opseg 18-22 što je prikladno. Tokom dana je nekoliko stepeni više, a noću nekoliko stepeni manje. Veoma je važno da je temperature ne prelazi 4-5.

Potražnja toplote za određenom biljkom takođe varira u zavisnosti od stadijuma života: ona je najveća tokom klijanja (ukorenjavanja), a niska tokom perioda mirovanja.

  • Potražnja za vodom: Biljke koriste vodu za unos hranljivih sastojaka, transport, sastav tela i termoregulaciju. Nema života bez vode - nema biljke. Većina biljnih potreba za vodom zauzima vegetacija, ali lišće takođe može da apsorbuje male količine vode. Zbog toga je neophodno da biljke obezbeđuju vodu i u zemljištu i u vazduhu i da se neprekidno dopunjavaju.

Kojom vodom da navodnjavamo? Najbolja voda za navodnjavanje je čista, bez štetnih materija i na sobnoj temperaturi. Voda iz slavine je generalno dovoljna ako nema vrlo visok sadržaj kreča i ako nije pretjerano hlorisana. (Sadržaj kreča i hlora u vodovodnoj vodi može se smanjiti ključanjem, a zatim upotrebom ohlađene.) Ako imamo priliku da sakupljamo kišnicu, koristite je za navodnjavanje cveća.

Gde zalivamo biljku? U zavisnosti od potreba biljke i karakteristika kontejnera, moguće je na više načina. Tradicionalno se gornji sloj tla navodnjava odozgo. Snabdevanje vodom je ravnomernije i bolje ako se usisava odozdo kroz otvore pločica.
Potreba vode za lišćem može se delimično zadovoljiti vlagom vazduha, a delimično prskanjem vode. Ne postoje stalne vrednosti za količinu vode za navodnjavanje prema kojima  zalivanje se može obaviti bez greške. Moramo znati osnovne karakteristike naše biljke, moramo da vidimo njeno trenutno stanje tokom svakodnevne nege, a ovo je merodavno.

  • Hranljive materije: Većina hranljivih sastojaka u sobnim biljkama uzima se iz tla kroz njihovo korenje. Cvetno zemljište naših kupljenih biljaka gotovo uvek sadrži dovoljno hranljivih sastojaka za 6-8 nedelja. Tada je potreban dodatak. Odlične formulacije hranljivih dodataka dostupne su u specijalizovanim prodavnicama u širokom izboru. Na primer, poznati su razni hranljivi rastvori i štapići za hranjenje. Naravno, kvalitet i kapacitet hranljivih sastojaka zemljišta za saksije, u saksijama se smanjuje, a korenje takođe „prerasta“. Zbog toga biljke treba presaditi, što delimično znači i nadoknađivanje hranljivih sastojaka. Dobro negovana biljka je i lepa i zdrava. Prehranjena biljka takođe je neko vreme razmetljiva i oduševljava, ali ne zadugo. Bujni rast rezultira opuštanjem tkiva koje smanjuje elastičnost biljke, olakšavajući bolest.
  • Vazduh: Za biljke vazduh prenosi dve osnovne supstance, ugljen-dioksid i kiseonik. Čist vazduh u našem stanu obezbeđuje ovo za naše sobne biljke. Vazduh takođe prenosi vodu koja je prisutna u obliku pare i koja je neophodna za zdrav život biljaka. To treba nadoknaditi potrebama biljaka.
  • Podržavanje biljaka: stalno rastuće (trčeće ili puzajuće) sobne biljke pružaju vrlo prijatan prizor u mladosti, ali dok rastu, grmolike, izdanci izgledaju pomalo neuredno. Bogatstvo i obilje izdanaka biljaka mogu se urediti na raznovrstan i spektakularan način pomoću jednostavnih malih nosača. Na ovaj način, ne samo da povećavamo vidljivost biljke, već je činimo upravljivijom i transparentnijom. Oblik nosača se bira na osnovu naše ideje i prirode biljke. Oslonci se mogu kupiti i gotovi, ali ih možemo i sami napraviti od tankih, čvrstih štapova, trske i žice. Veoma dobra podrška je mahovina šipka, koja ne samo da pruža potporu, već i poboljšava mikroklimu sporim, ravnomernim isparavanjem. Osnova mahovinske šipke je fina, ali tvrda žičana mreža koja je uvijena zajedno i formira cev. Ova cev je napunjena čistom mahovinom i stavljena u pripremljeni lonac tako da je pričvršćena za zemlju za saksije. Veličina mahovine štapa treba prilagoditi biljci i saksiji. Stabljika biljke je pričvršćena za oslonac mekanim materijalom koji se lako rukuje.
  • Čišćenje biljaka: fini i zdravi listovi vremenom nakupljaju sitnu prašinu, koja pogoršava boju, svetlost, izgled lista, a takođe inhibira životne procese. Pranje lišća služi i zdravlju i lepoti biljke. Široke, velike listove treba prati brisanjem, čak i po listu, ali ponovljeno prskanje vodom je takođe izvrsno za čišćenje. Ovo ne samo da ulepšava biljku, već je i oslobađa od štetočina (grinje i uši se mogu izbrisati). Deo čišćenja je i uklanjanje oštećenih, žutih listova, uvenulih cvetova.
  • Transplantacija: zdrava biljka raste, uspeva, korenje prerasta saksije. U ovom slučaju, transpozicija postaje neophodna. Za to je potrebno pripremiti: veće saksije, sveže lončano zemljište i pomagala. Odabrane biljke se prethodno zalivaju. Nova posuda treba da bude samo 1-2 centimetra veća od stare, ako se koristi saksija od glaziranog ispaljenog materijala, potopite je pre sadnje. Pripremite posudu tako što ćete na dno staviti nekoliko šljunka, a zatim malo svežeg zemljišta za saksije. Biljka koju treba presađivati podiže se iz saksije, uklanja se gornji sloj zemlje i vrši pregled oštećnja na korenu. Ako je sve u redu, stavite u pripremljenu novu posudu, prazne delove napunite novom cvetnom zemljom i vodom. Dubina sadnje treba da bude ista kao i original. U vreme presađivanja poželjno je odvojiti zrele, ukorenjene izdanke i koristiti ih za dalje razmnožavanje. Sreća je da se istovremeno sa ovim delom distribuiraju i odgovarajuće cvetne stabljike.

Oprema za negu biljaka: Potrebni su nam neki alati za negu i razmnožavanje sobnih biljaka. Saksije, razni sadni mediji, baštenske lopate, rezači korova, makaze i makaze za orezivanje su među najvažnijim zalihama, ali ne smemo zaboraviti ni na hranljive rastvore, korenje i zaštitu bilja. Svako ko to može ili mu samo treba može sebi olakšati posao pomoću razne opreme, poput merača vlažnosti ili automatske prskalice.