Kako ukloniti krtice iz bašte? | Green Deal | Skip to main content
x
Kako ukloniti krtice iz bašte?

Kako ukloniti krtice iz bašte?

Oni koji brinu o povrtnjaku dobro znaju da se treba čuvati od raznih opasnosti, a krtice su jedna od njih: zato često govorimo o tome kako eliminisati krtice iz bašte.


Kako prepoznati prisustvo krtica?

Ne primećujemo uvek prisustvo krtica u bašti, ponekad je prekasno i nađemo se pred , uništenom baštom.
Da bi se utvrdilo prisustvo krtica u bašti, moraju se preduzeti male mere, mora se proveriti tlo za rupe ili male otvore. Rupe u bašti su tipični znaci prisustva krtica.Ove životinje mogu kopati veoma duboke tunele i dostići različite visine.
Tuneli koje iskopaju životinje kvare izgled zelenih površina i cvetnih leja, a ozbiljno oštećuju i korenje povrća.Još jedna tipična navika krtica je da na površinu iznose razne materijale i ostatke, uključujući kamenje ili korov.
 Kako se otarasiti krtica u bašti?
 Treba tražiti inovativna rešenja kako bi se zemljište učinilo neprijatnim za krtice, a da se ne ošteti ni ona ni vegetacija.

  •  Krtice mrze miris ricinusovog ulja, koje je zapravo glavni sastojak mnogih komercijalnih repelenata za krtice.
  •  Pronađite uređaje za zvučne talase koji mogu da drže krtice dalje od njihovih tunela. Zapamtite da se krtice obično kreću prvenstveno sluhom i mirisom. Prateći zvukove, krtice imaju tendenciju da napuste tunele na mestima gde nerviraju i kreću se negde drugde.

U drugim slučajevima može se koristiti đubrivo protiv krtica, koje blagotvorno deluje na zemljište zahvaljujući procesu mineralizacije, a istovremeno odvraća krtice i poljske miševe.

  • Krtice veoma privlače ostaci hrane. Miris ih vodi ka njima. Stoga, pokušajte da ne postavljate kante za smeće i kompostere na otvorenom u neposrednoj blizini vaše bašte, već stvorite prilično izolovano i udaljeno područje koje ne rizikuje interesovanje krtica za stvaranje jazbina i tunela u bašti.
  •  Drugo rešenje je da se u tunele koje su prokopale krtice unesu uznemirujući elementi, poput granja i grančica, koji im ne dozvoljavaju da lako prođu. Na ovaj način, da bi olakšali život, krtice teže da se presele na drugo mesto i eventualno napuste malu baštu koja je postala gostoljubiva

Postoje „uradi sam“ metode koje u početnoj fazi mogu izgledati efikasne, ali u stvarnosti baštenska zemlja ponovo privlači životinje, koje se mogu vratiti i ponovo napasti.Otrov od krtica apsolutno nije preporučeno rešenje, jer nije samo zabranjen po zakonu, ali bi oštetilo zemljište i useve.