Benzinske kosilice | Green Deal | Skip to main content
x
Benzinske kosilice

Benzinske kosilice

Najbolje benzinske kosilice su raznovrsne, jednostavne za upotrebu, izdržljive i efikasne. Međutim, izbor najpogodnije benzinske kosilice zavisi od potreba korisnika i karakteristika određene bašte. Da biste izabrali najbolju opciju, vredi razmotriti učestalost košenja, veličinu površine i visinu trave.

Prednosti benzinske kosilice

Benzinski motor je pravi adut kada se posmatraju kosačice u smislu snage i performansi. Sa mašinama visokog obrtnog momenta opremljenim četvorotaktnim motorom, možemo brzo i precizno kositi i najdeblji travnjak. Ako je udobnost važan aspekt, a želimo da minimiziramo uloženu energiju, onda je samohodna benzinska kosilica najbolji izbor, jer ove mašine praktično treba samo kontrolisati. Ova funkcija je od velike pomoći kada se travnjak kosi nekoliko sati. U slučaju novih modela, ni pokretanje benzinske kosilice više nije problem - ona ​​počinje kao šarm.

Benzinske kosilice imaju samo dva nedostatka. Jedna je, naravno, dopuna goriva i tehnologija koja nije naročito ekološki prihvatljiva, a druga - bilo da je u pitanju jeftina benzinska kosilica ili čak vrhunska - da ne možete da kosite sa njima na strmijoj padini, jer motor može lako da promaši, ili čak i atomizer može da se zaustavi

Dodatna snaga i mobilnost su odlična opcija, posebno ako imate veliko dvorište. Međutim, ako imate malu baštu, električna kosilica može biti najbolja opcija za vas. 

Koju benzinsku kosilicu da kupim? Vredi izabrati benzinsku kosilicu na osnovu sledećih kriterijuma:

  • Performanse: Važan aspekt je koliko moćnu kosilicu odabrati. U zavisnosti od toga, kosilica može biti prikladna za manju ili veću površinu.
  • Veličina površine: Ako treba da pokosite veliku površinu, trebalo bi da izaberete veću, robusniju kosilicu.
  • Opcija podešavanja visine košenja: Važan aspekt je koliko se visina košenja može podesiti, tako da kosilica može da kosi travu različite visine. Visina košenja je između 3-5 cm, preporučuje se košenje samo specijalnih ukrasnih travnjaka kraćih od ove.
  • Samohodna ili potiskivač: Ako treba da kosite brdovitu oblast, preporučuje se samohodna kosilica, jer olakšava posao. Samohodna kosilica je takođe lakša za korišćenje na neravnom terenu.
  • Širina košenja: Širina košenja određuje koliko se trave može pokositi odjednom. Sa većom širinom sečenja, možemo smanjiti vreme i zamor. Preporučujemo minimalnu širinu sečenja od 32 cm, ali 43-46 cm je idealno za veće bašte.
  • Održavanje: Vredi izabrati benzinsku kosilicu koja je laka za održavanje, kako bismo je mogli pravilno koristiti na duži rok.
  • Cena: Cena benzinskih kosilica može značajno da varira, ali vredi izabrati kvalitetan proizvod koji će dugoročno funkcionisati i neće izazvati nepotrebne troškove zbog popravke ili zamene.
  • Veličina korpe za sakupljanje trave: Što je veća veličina korpe, ređe morate da se zaustavljate da biste ispraznili korpu za sakupljanje trave.
  • Težina kosilice: Što je kosilica teža, teže se kreće. Manje vrste preporučujemo za starije i manje iskusne baštovane.
  • Skladištenje: Vredi izabrati kosilicu koja se može udobno i bezbedno skladištiti u raspoloživom prostoru za skladištenje. razmislite i o skladištenju i težini.